Czy wesele się "zwraca"? |
Autor |
Wiadomość |
Alma_

|
Wysłany: 2007-10-29, 13:21
|
|
|
mls, może dlatego, że na mniejszym są tylko najbliżsi, którzy czują się zobowiązani do dużego prezentu, a na większym wychodzi średnio mniej "na gościa"? |
_________________ :love: |
|
|
|
 |
ania_es
...już mężatka :)

|
Wysłany: 2007-10-29, 13:26
|
|
|
W ogole mnie sie wydaje ze to cos nie tak chyba jest jak ludzie juz zakladaja ile mniej wiecej im sie zwroci... :roll:
Mozna sie na takich zalozeniach przejechac. Nie lepiej byc mile zaskoczonym..? ;-) |
|
 |
mls
Gremlin

|
Wysłany: 2007-10-29, 14:02
|
|
|
Alma może masz rację :/ |
|
 |
Duszka

|
Wysłany: 2007-10-29, 14:51
|
|
|
ania_es, my nie zakladalismy przy organizacji wszystkiego czy i ile nam sie zwroci. Tak wyszlo, ze zwrocilo nam sie ok 3/4. Nie liczylismy na to i przyjelismy to tak, ze byly to po prostu prezenty. Bo jakbym liczyla, ze mi sie cos zwroci to po co robic wesele? Nie wydawalbym tego i mialabym po prostu dla siebie ta kase. |
|
 |
madzia8181

|
Wysłany: 2007-10-29, 15:14
|
|
|
ania_es napisał/a: | cos nie tak chyba jest jak ludzie juz zakladaja ile mniej wiecej im sie zwroci... |
Ale tutaj nikt nie zaklada i nie liczy ze czy ile sie zwroci. Poprostu po weselu mozna oszacować ile sie wydalo, a ile sie dostalo. |
|
 |
sebastianfrost
|
Wysłany: 2007-11-14, 22:24 Re: Czy wesele się "zwraca"?
|
|
|
Alma_ napisał/a: | Jakkolwiek nie byłoby to kontrowersyjne pytanie ;) zadam je: czy wesele się zwraca?
Wasze się zwróciło?
Zakładacie, że się zwróci?
Myślicie o tym w ogóle w takich kategoriach? |
Bardzo przepraszam droga Almo, ale pierwsza odpowiedz jaka mi przychodzi do glowy to taka , ze zwroci sie wesele jak sie zje za duzo i ochla bez opamietania |
_________________ fotografia sercem malowana |
|
|
|
 |
Alma_

|
Wysłany: 2007-11-14, 22:25
|
|
|
To odpowiedź podyktowana bogatym doświadczeniem życiowym? ;) |
_________________ :love: |
|
|
|
 |
Olaś
04.10. 2008 r.

|
Wysłany: 2007-11-14, 22:46
|
|
|
Przyznam szczerze, ze do tej pory wogóle o tym nie pomyślałam. Ale wydaje mi się, ze wesele zwraca sie dopiero przy bardzo dużej liczbie gości. A to dlatego, że pewne koszty trzeba ponieść tak czy siak. Ja będę miała bardzo kameralne przyjęcie tylko dla najbliższych i przyjaciół, więc na zyski nie mam szans, ale nie o to chodzi w całej tej zabawie |
|
 |
kawu

|
Wysłany: 2007-11-15, 21:49
|
|
|
Olaś napisał/a: | Ale wydaje mi się, ze wesele zwraca sie dopiero przy bardzo dużej liczbie gości. A to dlatego, że pewne koszty trzeba ponieść tak czy siak. Ja będę miała bardzo kameralne przyjęcie tylko dla najbliższych i przyjaciół, więc na zyski nie mam szans, ale nie o to chodzi w całej tej zabawie |
no wiec ja tez mialam kameralne przyjecie i totalnie nie myslalam o ew. prezentach, a sie bardzo mile zdziwilismy ;-)
Dostalismy wiecej niz nas caly slub i przyjecie kosztowalo ;-) |

From zero to bitch in less than 5 seconds! |
|
|
|
 |
dziubutek

|
Wysłany: 2007-11-15, 21:55
|
|
|
no to super... my też właściwie nie możemy narzekać, ale nie zwróciło nam sie w całości. Sukienkę sprzedałam, więc też odzyskałam część
Ale czy liczy się takie rzeczy? Dla każdego jest to wydatek w miarę możliwości i zawsze te możliwości się naciąga na tyle żeby było to bliskie ideału |
_________________ Kto nie umarł z Miłości, nie potrafi żyć,
Moje serce kiedyś złamane, mocniej Kocha dziś...
 |
|
|
|
 |
kawu

|
Wysłany: 2007-11-15, 21:57
|
|
|
dziubutek napisał/a: | Ale czy liczy się takie rzeczy? Dla każdego jest to wydatek w miarę możliwości i zawsze te możliwości się naciąga na tyle żeby było to bliskie ideału |
pewnie, ze sie nie liczy :-)
i nie organizuje sie tego dnia dla prezentow ale dlatego by spelnic swoje marzenia :-D |

From zero to bitch in less than 5 seconds! |
|
|
|
 |
gabro

|
Wysłany: 2007-11-23, 12:24
|
|
|
Nas rozczulili niektórzy goście, którzy przepraszali, że dają tak mało, ale ... |
|
 |
essenita

|
Wysłany: 2007-11-23, 19:30
|
|
|
ania_es napisał/a: | Mozna sie na takich zalozeniach przejechac. Nie lepiej byc mile zaskoczonym..? |
według mnie nie powinno się o tym myśleć przed weselem, jak się decydujemy juz na taką impreze to trzeba się liczyc ze wydany pieniądz to wydany i już |
|
|
|
 |
sauvignon_blanc
wifezilla

|
Wysłany: 2008-05-28, 00:00
|
|
|
Za wesele płaciliśmy sami i zwróciło się w 85%. Dostaliśmy też książeczkę mieszkaniową więc przy kupnie mieszkania dostaniemy premię gwarancyjną. Jakby to dolliczyć to wyjdzie że nawet "zarobiliśmy" :-D
Dostaliśmy też sporo bardzo przydatnych prezentów na które i tak wydalibyśmy kupę kasy. |
_________________ :marry: 17.05.2008
 |
|
|
|
 |
Megusia

|
Wysłany: 2008-05-28, 08:50
|
|
|
sauvignon_blanc napisał/a: | Dostaliśmy też książeczkę mieszkaniową więc przy kupnie mieszkania dostaniemy premię gwarancyjną |
Sauv, radzę sprawdzić, czy książeczka została wydana przed 23 października 1990 roku. Jeśli nie, to nie przysługuje Wam premia gwarancyjna. My też dostaliśmy książeczkę i to niby założoną zaraz po urodzeniu mojego męża. Niestety, okazało się, że w listopadzie 1990 roku została ona zmieniona na inny typ i wobec tego nie przysługuje nam premia :evil: . Strasznie nas to wkurzyło i zlikwidowaliśmy książeczkę- pieniążki leżały tam jak na lokacie o niskim oprocentowaniu. Nie było sensu wpłacać dalej :-? . |
|
 |
sauvignon_blanc
wifezilla

|
Wysłany: 2008-05-28, 10:16
|
|
|
Megusia książeczka ma ponad 20 lat i na pewno jest to stary typ więc na pewno przysługuje nam premia. Założyła ją moja babcia i nie zmieniała jej bo wiedziała że zmieniały się zasady :) |
_________________ :marry: 17.05.2008
 |
|
|
|
 |
gabrycha

|
Wysłany: 2008-05-28, 13:26
|
|
|
Z obliczaniem wartości książeczki jest jakiś dziwny przekręt chyba. Myślałam, że z czasem wartość rośnie, ale u mnie okazało się, że po roku ilość kasy się zmniejszyła. Wściekłam się, bo myślałam, że mam coraz więcej pieniędzy, a tu odwrotnie. |
_________________ Mobilizacja, potrzebna mi mobilizacja...
 |
|
|
|
 |
izunia_82
mężatka
|
Wysłany: 2008-05-31, 19:11
|
|
|
Szczerze powiem, że my też nie myślimy pod kątem tego czy zwróci nam się wesele czy też nie. Na dzień dzisiejszy całe wesele łącznie z poprawinami wyniesie nas około 20tyś i myślę, że maksymalnie połowa tej kwoty nam się zwróci. :arrow: A co do książeczek mieszkaniowych to ja mam swoją do tej pory(miałam ją założoną przez dziadka zaraz po urodzeniu, a więc 25 lat temu) i przez te wszystkie lata jest opłacana(przez ostatnie 2 lata wpłacałam po 200zł miesięcznie bo przeszłam na to niby lepsze oszczędzanie :-/ ). I nie zamierzam wcale z niej rezygnować bo może się przydać(kto wie). Zwłaszcza, że odzyskałam troszkę wiary w sprawiedliwość wygrywając sprawę w sądzie o polisę posagową z PZU(gdzie rok temu przysłali mi, że mam do wypłaty 1400zł, a po sprawie zgarnęłam naprawdę ogromną sumkę, gdyż swojego czasu rodzice wpłacali wysokie składki). |
|
 |
mls
Gremlin

|
Wysłany: 2008-06-01, 08:40
|
|
|
izunia_82 napisał/a: | Zwłaszcza, że odzyskałam troszkę wiary w sprawiedliwość wygrywając sprawę w sądzie o polisę posagową z PZU(gdzie rok temu przysłali mi, że mam do wypłaty 1400zł, a po sprawie zgarnęłam naprawdę ogromną sumkę, gdyż swojego czasu rodzice wpłacali wysokie składki). |
U mnie było tak samo :) |
|
 |
Pusiak
JulkoMama

|
Wysłany: 2008-06-03, 10:01
|
|
|
Nam wesele się zwróciło praktycznie w całości, co Nas bardzo zdziwiło (i ucieszyło oczywiście też). Cała kasa poszła w remont mieszkanka :) |
|
 |
|