Strona Główna


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
KOLACJA ZE ZNAJOMYMI LUB RODZINĄ
Autor Wiadomość
lusia24 
lusia24


Dołączyła: 19 Maj 2008
Posty: 2062
Wysłany: 2014-02-12, 13:31   

też je kupujemy obiadowo:)ale zawsze obierałam, skórka jest zjadliwa po ugotowaniu/ pieczeniu?
_________________

 
 
strawberrytea 


Dołączyła: 09 Gru 2006
Posty: 7673
Wysłany: 2014-02-12, 14:07   

555, a do takiej paki 2,5 kg ziemniaków ile udek kupujesz? Ile porcji ci z tego wychodzi?

Własnie postanowiłam wypróbować zawijańce z ciasta drożdżowego. Będą dziś na kolacje. Robię z pasta z czarnych oliwek, czosnku i suszonych pomidorów, dodam jeszcze ser pleśniowy.
_________________
 
 
lusia24 
lusia24


Dołączyła: 19 Maj 2008
Posty: 2062
Wysłany: 2014-02-12, 14:13   

strawberrytea, chyba się wbiję na tą kolację :-P
A powiedz mi jakie Anchois kupujesz? Ja lubię tylko nasz helskie , ale nigdzie ich nie ma :-(
_________________

 
 
strawberrytea 


Dołączyła: 09 Gru 2006
Posty: 7673
Wysłany: 2014-02-12, 14:32   

lusia24, ja lubię każde ;) Ale bardzo rzadko kupuję. Ostatnio do obiadu zwinęłam od rodziców i nie mogę im odkupić bo nigdzie nie mogę dostać...

lusia24 napisał/a:
strawberrytea, chyba się wbiję na tą kolację
:mrgreen: No mam nadzieje, że wyjdzie to wszystko...

A... zapomniałam... MUSZĄ być lody jeszcze. Pomidorówka, tort czekoladowy z kremem i konfitura i lody i jeszcze te pieczone ziemniaki i moje dziecko będzie przeszczęśliwe ;)
_________________
 
 
555 


Dołączyła: 01 Sty 2007
Posty: 4737
Wysłany: 2014-02-12, 15:01   

strawberrytea napisał/a:
555, a do takiej paki 2,5 kg ziemniaków ile udek kupujesz? Ile porcji ci z tego wychodzi?
nigdy nie piekłam takiej paki, ale w przypadku imprezy kupuję jedną paczkę filetów z udek 500g na cztery osoby, w Twoim przypadku kupiłabym 4 paczki.. jeśli chodzi o ziemniaki, to one są zwykle bardzo duże, czyli w moim typie ;-) i zużywam mniej więcej sztukę na osobę..

lusia24 napisał/a:
skórka jest zjadliwa po ugotowaniu/ pieczeniu?

po pieczeniu jest pyszna, zjada nawet mój mąż, jak gotujemy w mundurkach to bardzo ładnie schodzi, taka cieniusieńka..

strawberrytea, wrzuć przepis na ciasto drożdżowe do zawijańców, może też popełnię któregoś dnia..
_________________
 
 
lusia24 
lusia24


Dołączyła: 19 Maj 2008
Posty: 2062
Wysłany: 2014-02-12, 15:09   

ale narobiłyście smaku na ziemniaki!!

Nie wiem czy jadłyście, ale bardzo dobry jest taki duży ziemniak upieczony i na połówkach tuńczyk z kukurydzą... , albo coś twarogowego... mmm jutro ziemniaki na obiad :lol:
_________________

 
 
strawberrytea 


Dołączyła: 09 Gru 2006
Posty: 7673
Wysłany: 2014-02-12, 15:20   

555 napisał/a:
500g na cztery osoby
no tak, mięsa tyle powinno właśnie być...
555 napisał/a:
strawberrytea, wrzuć przepis na ciasto drożdżowe do zawijańców
robie z przerobionego przepisu na bułeczki cynamonowe/szneki. Zamiast cukru dodałam troszkę więcej soli. Jak wyjdą dobre to wrzucę.

lusia24 napisał/a:
Nie wiem czy jadłyście, ale bardzo dobry jest taki duży ziemniak upieczony i na połówkach tuńczyk z kukurydzą... , albo coś twarogowego... mmm jutro ziemniaki na obiad
ja w ogóle uwielbiam takie pieczone, faszerwowane ziemniaki różnymi farszami :lizak:
_________________
 
 
mikka 


Dołączyła: 25 Sty 2008
Posty: 1442
Wysłany: 2014-02-15, 18:14   

strawberrytea, życzę udanej imprezy :lol: Dak znać jak się dania spisały i czy gościom smakowały.

A u mnie też dzisiaj znajomi. Przygotowałam niezastąpione polędwiczki nadziewane, do tego risotto grzybowe i miks sałat z pomidorkami koktajlowymi. Do dluuugich rozmów przy winie, będzie deska serów, babeczki nadziewane sałatkami z tuńczyka i drugi rodzaj sałatka z krabów, plus kabanoski.
Na deser ciasto marchewkowe z pysznym kremem i orzechami i lody z truskawkami.
Na powitanie gości " Mimoza" i " Black Velvet". Mam nadzieję, ze będzie smakowało
_________________
Who doesn't strive for the impossible were never atteint them!

 
 
strawberrytea 


Dołączyła: 09 Gru 2006
Posty: 7673
Wysłany: 2014-02-24, 08:54   

555 napisał/a:
strawberrytea, wrzuć przepis na ciasto drożdżowe do zawijańców, może też popełnię któregoś dnia..
no to wrzucam. Przerobiłam przepis na szneki czyli buleczki cynamonowe. Podaje przepis do maszyny:


75 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
150 ml mleka
2 duże jajka
półtorej łyżeczki soli
500 g mąki pszennej
15 g drożdży świeżych

Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na prostokąt, nakładamy co chcemy. Ja jedna partie zrobiłam z pastą z oliwek i suszonych pomidorów a drugą z gorzkim serem żółtym z dziurami (po prostu na prostokącie ciasta poukładałam plasterki sera). Lepsze wyszły z serem. Zawijamy wzdłuż krótszego boku, kroimy na cienkie plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Ja od góry jeszcze posmarowałam każdego zawijaczka olejem po suszonych pomidorach.
Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Do zupy podanej w barszczówkach były super.
_________________
 
 
Agati 


Dołączyła: 07 Gru 2006
Posty: 2756
Wysłany: 2014-03-21, 11:54   

Dziewczyny, ostatnio ktos podawał przepis na łososia ze szpinakiem i makaronem. Podeślijcie pls, bo nie mogę odszukać!
_________________
 
 
*FifthAvenue 


Dołączyła: 07 Gru 2006
Posty: 5056
Wysłany: 2014-05-15, 19:50   

HELP !!!!
Potrzebuję przepis na jakąś obłędną przystawkę :-) Najlepiej coś bardzo prostego, ale ma bosko wyglądać i jeszcze lepiej smakować. Macie jakiś pomysł ?
_________________
DON'T HATE ME BECAUSE I'M BEAUTIFUL.HATE ME BECAUSE YOUR MAN THINKS I AM !
 
 
555 


Dołączyła: 01 Sty 2007
Posty: 4737
Wysłany: 2014-05-15, 21:01   

szparagi zapiekane w szynce :lizak:
_________________
 
 
*FifthAvenue 


Dołączyła: 07 Gru 2006
Posty: 5056
Wysłany: 2014-05-15, 21:08   

555, daj przepis, pasuje mi :-D
_________________
DON'T HATE ME BECAUSE I'M BEAUTIFUL.HATE ME BECAUSE YOUR MAN THINKS I AM !
 
 
555 


Dołączyła: 01 Sty 2007
Posty: 4737
Wysłany: 2014-05-15, 21:34   

pęczek zielonych szparagów (10 szt.)
plastry szynki szwarcwaldzkiej
plastry sera żółtego
odrobina oleju

odłamałam zdrewniałe końcówki ze szparagów i obrałam trzony - główki nie..
ponieważ miałam szparagi grubsze i cieńsze to zrobiłam 4 pęczki: 2x3szt. i 2x2szt..
na szynce ułożyłam ser i szparagi i każdy pęczek owinęłam..
ułożyłam na blaszce, skropiłam olejem i zapiekłam w temp ok. 170C przez 25 minut..
wyszły boskie!
_________________
 
 
kawu 


Dołączyła: 09 Gru 2006
Posty: 1468
Wysłany: 2014-05-15, 21:44   

Zamiast sera zoltego sugeruje parmezan starty na gotowe juz peczki szparagow
I kieliszek wina bialego wytrawnego :-D
_________________


From zero to bitch in less than 5 seconds!
 
 
*FifthAvenue 


Dołączyła: 07 Gru 2006
Posty: 5056
Wysłany: 2014-05-15, 21:49   

czyli tych szparagów wcześniej nie gotujemy ?
_________________
DON'T HATE ME BECAUSE I'M BEAUTIFUL.HATE ME BECAUSE YOUR MAN THINKS I AM !
 
 
kawu 


Dołączyła: 09 Gru 2006
Posty: 1468
Wysłany: 2014-05-15, 21:59   

Ja wyznaje zasade, ze szparagi potrzebuja chwili i gotowanie ich to zbrodnia.
Zazwyczaj je praze na patelni na odrobinie wody, potrzebuja okolo 7-10 minut i mam pewnosc ze sie nie rozgotuja.

Tutaj tez sie upieka w swojej parze wodnej. Tylko przykryj blache na poczatek i jak juz troszke zmiekna to odkryj by sie szyneczka przypiekla
_________________


From zero to bitch in less than 5 seconds!
 
 
*FifthAvenue 


Dołączyła: 07 Gru 2006
Posty: 5056
Wysłany: 2014-05-15, 22:04   

*wzdych* żebym tylko nie popsuła :-D
_________________
DON'T HATE ME BECAUSE I'M BEAUTIFUL.HATE ME BECAUSE YOUR MAN THINKS I AM !
 
 
555 


Dołączyła: 01 Sty 2007
Posty: 4737
Wysłany: 2014-05-16, 08:09   

ja ani nie gotowałam, ani nie przykrywałam, w sumie nastawiłam timer i trochę o nich zapomniałam, bo się czymś innym zajęłam.. wyszły idealnie :)
_________________
 
 
Alma_ 



Dołączyła: 24 Lis 2006
Posty: 10644
Wysłany: 2014-05-16, 08:44   

Ja wrzucam szparagi do parowaru, wychodzą super :D
_________________
:love:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 16