Strona Główna


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
weki
Autor Wiadomość
555 


Dołączyła: 01 Sty 2007
Posty: 4737
Wysłany: 2011-07-28, 22:09   

właśnie zrobiłam powidła z czerwonych mirabelek, o takich:



ale dałam bardzo sporo cukru (do smaku), bo były potwornie kwaśne, nawet dla mnie :)
_________________
 
 
555 


Dołączyła: 01 Sty 2007
Posty: 4737
Wysłany: 2011-08-20, 09:24   

właśnie zrobiłam dżem z aronii, jabłek i gruszek wg tego przepisu.. na wszelki wypadek tutaj też wkleję:

Cytat:
Aroniowy dżemik Przepis udostępniony przez Gapa_1410

Składniki
-1, 5 kg aronii
- 6/7 kwaśnych jabłek
-75 dkg cukru

Aronię umyć, wrzucić do gara i smażyć, momentami pod przykrywką. Łącznie ok. 40 minut, przy czym w tym czasie trzeba ją rozgniatać od kiedy nabierze trochę miękkości. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka- wielkość; jaka kto lubi. Gotując cały czas na małym ogniu wsypać cukier, pogotowac chwilkę i gorące do słoiczków.

Moja babcia dodaje jeszczez kilo gruszek, lub obranych śliwek. Smakuje jeszcze lepiej, ale nie jest to konieczne:)

Smacznego!


1 kg antonówek i 75 dag gruszki klapsy rozprużyłam oddzielnie z odrobiną cukru waniliowego, aronię rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków, pulpę jabłkową zmieszałam z wysmażoną aronią, dodałam ok. 50 dag cukru i całość ok 30 minut smażyłam razem.. wyszło mi 8 słoików po majonezie :)
polecam ten dżem, bo goryczka i cierpkość aronii są w nim zminimalizowane, a zachowuje wszystkie zalety tego cudownego owocu :)

_________________
 
 
555 


Dołączyła: 01 Sty 2007
Posty: 4737
Wysłany: 2011-08-24, 21:22   

owoce leśne z bananową nutą

3/4 litra leśnych jeżyn bardzo dojrzałych
1/4 litra leśnych malin
2 bardzo dojrzałe banany
2 łyżki cukru (ok. 25 gramów)
ewentualnie szczypta kwasku cytrynowego lub łyżka soku z cytryny

(na dwa słoiczki 300ml)

maliny zmiksować, wrzucić do szerokiego płaskiego rondla razem z całymi jeżynami, powoli podgrzewać często mieszając.. kiedy puszczą sok dodać dwa banany pokrojone w plasterki lub rozgniecione widelcem na papkę.. gotować na maleńkim ogniu często mieszając, po 30 minutach dodać cukier i gotować do zgęstnienia (ja gotowałam ok. godziny).. na koniec dodać sok lub kwasek do smaku (niekoniecznie)..
słoiki i nakrętki wyparzyć, osuszyć, napełnić dżemem, szczelnie zakręcić, postawić do góry dnem i pozostawić pod przykryciem do całkowitego ostygnięcia..

moim zdaniem pycha!

_________________
 
 
555 


Dołączyła: 01 Sty 2007
Posty: 4737
Wysłany: 2011-10-04, 20:07   

właśnie zrobiłam konfiturę malinowo-waniliową :lizak:
_________________
 
 
hellenka 

Dołączyła: 11 Kwi 2011
Posty: 32
Wysłany: 2011-10-07, 19:42   

555 napisał/a:
owoce leśne z bananową nutą


wyglądają pyyyysznie :)
 
 
strawberrytea 


Dołączyła: 09 Gru 2006
Posty: 7673
Wysłany: 2011-10-17, 22:05   

Od 2 dni suszę pomidory w suszarce do grzybów (po 2h czyli łacznie 4h i juz wlasnie kończę). Wychodza pyszne, miałabym ochote je zjeśc zamist wsadzac do słoika ;) Bede zalewała oliwa z oliwek i zapasteryzuję.
_________________
 
 
Ancia 
w nowej roli :)


Dołączyła: 24 Lut 2007
Posty: 6241
Wysłany: 2011-10-18, 08:20   

mam całą siatkę pigwy.
Macie fajny przepis na konfiturę, taką do herbaty?
_________________
 
 
Anuszka 


Dołączyła: 03 Sty 2008
Posty: 1584
Wysłany: 2011-10-18, 13:47   

ja konfitury nie robię (obieranie pigwy do mordęga...)
za to wychodzi wspaniały sok - pigwę (właściwie to pigwowca - to mniejsza odmiana pigwy, to właściwej pigwy nie mam dostepu) myję dokładnie, przekrawam, wydłubuję gniazda i kroję na mniejsze cząstki (ćwiartki, ósemki, jak wyjdzie)
wrzucam do słoja warstwami i przesypuję cukrem. Słój powinien być pełen.
Potem przykrywam gazą i taka pigwa stoi kilka dni, aż puści sok (to nieprawdopodobne ile soku wychodzi z takiego twardego owocu...).
Potem zlewam i pasteryzuję.
Można też nie pasteryzować, tylko trzeba trzymać w lodówce.
Taki soczek ma bardzo dużo witaminy C i do herbaty jest pyszny :) w sam raz na zimę :)

Z pigwy można zrobić też nalewkę, ale mnie nie bardzo smakuje.

kiedyś ktoś mi też mówił, że resztki owoców po zrobieniu soku można potem przesmażyć i przetrzeć przez sito - wtedy masz jeszcze marmoladę.
Ale nigdy tego nie robiłam
_________________
"Nie ucz trawy jak ma rosnąć, nie ucz drzewa jak ma się rozwijać. Daj mu dostęp do słońca, wodę, ziemię i powietrze."
Ostatnio zmieniony przez Anuszka 2011-10-18, 13:48, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
strawberrytea 


Dołączyła: 09 Gru 2006
Posty: 7673
Wysłany: 2011-10-18, 14:33   

oj nalewka z pigwy jest przepyszna :lizak:
_________________
 
 
kochecka 


Dołączyła: 08 Sie 2011
Posty: 627
Wysłany: 2011-10-18, 14:57   

strawberrytea napisał/a:
oj nalewka z pigwy jest przepyszna :lizak:

najlepsza z najlepszych. Zamierzałam zrobić ale niestety wymroziło nam pigwy w tym roku :evil: tylko jeden owoc się uchował :-(
_________________
 
 
Ancia 
w nowej roli :)


Dołączyła: 24 Lut 2007
Posty: 6241
Wysłany: 2011-10-18, 15:38   

ja chcę tak dokładnie rzecz biorąc zrobić owoce w syropie.
To taka mała pigwa, czyli pigwowiec najwyraźniej :lol:
_________________
 
 
Anuszka 


Dołączyła: 03 Sty 2008
Posty: 1584
Wysłany: 2011-10-18, 16:56   

Ancia, odechce Ci się po obraniu trzech pierwszych owoców :lol:

a pigwówkę faktycznie wszyscy sobie chwalą, tylko ja jakoś odstaję od ogółu ;)
no nie mogę się do niej przekonać :roll:
_________________
"Nie ucz trawy jak ma rosnąć, nie ucz drzewa jak ma się rozwijać. Daj mu dostęp do słońca, wodę, ziemię i powietrze."
Ostatnio zmieniony przez Anuszka 2011-10-18, 16:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Ancia 
w nowej roli :)


Dołączyła: 24 Lut 2007
Posty: 6241
Wysłany: 2011-10-18, 17:29   

Anuszka napisał/a:
Ancia, odechce Ci się po obraniu trzech pierwszych owoców :lol:

obierać nie zamierzam 8-)
_________________
 
 
Mika24 
Żona i mama


Dołączyła: 14 Kwi 2009
Posty: 732
Wysłany: 2011-10-21, 15:18   

Ancia, my zrobiliśmy z pigwy nalewkę i też przepadamy za taką, najlepsza z najlepszych!
A do herbaty polecam pigwe zetrzeć na wiórki ( pod warunkiem, że masz maszynkę do ścierania warzyw lub malakser czy jak to się tam nazywa, grunt żeby było elektryczne), zasypać cukrem i do słoików. Jest przepyszna. POtem można dodawać wiórki razem z syropem, lub zajadać nawet łyżeczką tak na surowo. Ja uwielbiam.
_________________

[url=http://www.suwaczki.com/]
[/url]
 
 
Anuszka 


Dołączyła: 03 Sty 2008
Posty: 1584
Wysłany: 2011-10-22, 23:41   

Ancia i jak zrobiłaś tą pigwę?

a my uzbieraliśmy dzisiaj całe wiadro tarniny i jeszcze trochę dzikiej róży :lizak:
_________________
"Nie ucz trawy jak ma rosnąć, nie ucz drzewa jak ma się rozwijać. Daj mu dostęp do słońca, wodę, ziemię i powietrze."
 
 
555 


Dołączyła: 01 Sty 2007
Posty: 4737
Wysłany: 2011-10-30, 22:27   

weki, które zrobiłam tuż przed wyjazdem (powidła śliwkowe i dżem z jabłek i dzikiego bzu) wybuchły podczas naszej nieobecności.. wyobrażacie sobie, jak wyglądała moja kuchnia..?
_________________
 
 
beatka 


Dołączyła: 08 Maj 2008
Posty: 626
Wysłany: 2011-10-31, 08:53   

555 napisał/a:
weki, które zrobiłam tuż przed wyjazdem (powidła śliwkowe i dżem z jabłek i dzikiego bzu) wybuchły podczas naszej nieobecności

:shock: Jak to mozliwe?
_________________
 
 
555 


Dołączyła: 01 Sty 2007
Posty: 4737
Wysłany: 2011-10-31, 08:54   

no prawdopodobnie nie zamknęły się, doszło do fermentacji i nadmiar gazów rozsadził słoiki :/
_________________
 
 
Anek 


Dołączyła: 22 Mar 2007
Posty: 1028
Wysłany: 2011-10-31, 11:31   

555 napisał/a:
wyobrażacie sobie, jak wyglądała moja kuchnia..?


Specjalnie nie musze bo pewnie wyglada podobnie jak moja, po takim wybuchu :-P
Mnie wybuchła papryka w trakcie pasteryzacji...
_________________
 
 
 
strawberrytea 


Dołączyła: 09 Gru 2006
Posty: 7673
Wysłany: 2011-10-31, 12:51   

555, współczuję, mi raz wybuchł słoik jeszcze podczas stygnięcia, na szczęście tylko jeden... Nawet nie chce sobie wyobrażac co ty zatałaś po powrocie :/
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 16