Strona Główna


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
weki
Autor Wiadomość
alusha 


Dołączyła: 17 Gru 2006
Posty: 2302
Wysłany: 2014-07-12, 13:58   

Wczoraj zrobiłam soki z czarnej porzeczki na zimę. A z wytłoczyn szykuję wino. Nic się nie może zmarnować ;)
_________________
 
 
Duszka 


Dołączyła: 08 Gru 2006
Posty: 5021
Wysłany: 2014-07-12, 17:22   

Myślicie, że dobre będą powidła rabarbarowo-śliwkowe? Mam w domu trochę tych rzeczy i bym je zmieszała...
_________________
 
 
 
Alma_ 



Dołączyła: 24 Lis 2006
Posty: 10644
Wysłany: 2014-08-03, 08:44   

Właśnie dojrzała mi mirabelka, macie jakies sprawdzone sposoby jak włożyć owoce w słoiki dla niemowlaka? Nie chce robić słodkiego drzemu, czyli co, pozostaje mi tylko zamrozic?
_________________
:love:
 
 
Ancia 
w nowej roli :)


Dołączyła: 24 Lut 2007
Posty: 6241
Wysłany: 2014-08-03, 08:55   

Ja byl zrobila mus jabłkowo-mirabelkowy, powinien sie zapasteryzowac spokojnie
_________________
 
 
Alma_ 



Dołączyła: 24 Lis 2006
Posty: 10644
Wysłany: 2014-08-03, 09:22   

Ancia, nawet jesli nie dodam dużo cukru?
Jabłka tez mam na drzewie, wiec to by sie dobrze złożyło ;)

I jak to zrobić? Po prostu rozgotowac i zblendowac owoce?
_________________
:love:
Ostatnio zmieniony przez Alma_ 2014-08-03, 09:23, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Ancia 
w nowej roli :)


Dołączyła: 24 Lut 2007
Posty: 6241
Wysłany: 2014-08-03, 11:21   

ja jak robiłam Adasiowi to dokładnie w ten sposób robiłam - rozprużałam i blendowałam jabłka i inne owoce, bez dodatku cukru. Jak było bardzo kwaśne to odrobinkę słodziłam.

Bez cukru powinno dać radę, tylko trzeba by zapasteryzować. No i zużyjecie przecież w niedługim czasie :)

TM dałby radę :P
_________________
Ostatnio zmieniony przez Ancia 2014-08-03, 11:22, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Alma_ 



Dołączyła: 24 Lis 2006
Posty: 10644
Wysłany: 2014-08-03, 16:02   

No wlasnie nie tak niedługim, bo dopiero zima - chciałabym zeby była wyłącznie na moim mleku przez 6 miesięcy. Czyli pierwsze próby z innym jedzeniem dopiero w grudniu.

Kusisz... :lol:
_________________
:love:
 
 
Ancia 
w nowej roli :)


Dołączyła: 24 Lut 2007
Posty: 6241
Wysłany: 2014-08-03, 18:11   

Alma_,
gdybym była w Łodzi to pożyczyłabym Ci do wypróbowania. No, ale niestety.

A co do musu - mrożenie też głupim pomysłem nie jest. Szczególnie polecam Ci pomrozić jesienią np. mus z dyni normalnie w kosteczkach - później można dorzucić do odrobiny np. marchewki z ziemniaczkiem. Adaś uwielbiał przeciery z dynią, a zimą dyni się nie kupi.
Dodawałam też do zupek kalarepkę, brukselkę - takich warzyw w słoiczkach się nie uświadczy, tam to głównie marchewka i pomidory. Zdecydowanie polecam od razu przyzwyczaić do gotowanego w domu jedzonka.
_________________
 
 
Alma_ 



Dołączyła: 24 Lis 2006
Posty: 10644
Wysłany: 2014-08-03, 19:51   

Ooo, w kostkach, to jest myśl! Pewnie na początek porcja w sam raz ;) Dzięki!
Nie planuje korzystać ze sloikow, przez pierwsze kilka miesięcy bede w domu, a potem wolałabym zeby Zośka jadła juz normalne kawałki, nie przeciery. Mamy masę swoich owoców i warzyw, myśle, ze uda mi sie zrobic zapasy na zime.
_________________
:love:
Ostatnio zmieniony przez Alma_ 2014-08-03, 19:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
lusia24 
lusia24


Dołączyła: 19 Maj 2008
Posty: 2062
Wysłany: 2014-08-04, 09:39   

Alma_, zostawiaj sobie małe słoiczki np. po przecierze pomidorowym, jak macie możliwość zrobić zapasy ze swoich zbiorów, to nie ma nic lepszego, a mrożenie chyba lepsze niż pasteryzacja.
_________________

 
 
Alma_ 



Dołączyła: 24 Lis 2006
Posty: 10644
Wysłany: 2014-08-04, 11:39   

A gdybym mrozila w torebkach takich do mrozenia pokarmu? Myślicie, ze to dobry pomysł?
_________________
:love:
 
 
*FifthAvenue 


Dołączyła: 07 Gru 2006
Posty: 5056
Wysłany: 2014-08-04, 22:13   

Ja tak mroziłam gotowe zupki :-)
_________________
DON'T HATE ME BECAUSE I'M BEAUTIFUL.HATE ME BECAUSE YOUR MAN THINKS I AM !
 
 
Ancia 
w nowej roli :)


Dołączyła: 24 Lut 2007
Posty: 6241
Wysłany: 2014-08-18, 13:45   

w temacie przetworów u nas w tym roku trochę się dzieje ;)
I tak jest już:
8 słoików gruszek w occie
kilkanaście słoików mieszanej sałatki marynowanej (ogórki, papryka, cebula, marchewka)
3 słoiki marynowanej papryki
8 słoików pikantnych marynowanych ogórków z musztardą i curry

Planuję jeszcze zrobić marynowaną pieczoną paprykę, jakąś nalewkę, ajvar.
_________________
 
 
Ancia 
w nowej roli :)


Dołączyła: 24 Lut 2007
Posty: 6241
Wysłany: 2014-08-18, 22:37   

Dzisiejszy wieczór upływa na pichceniu ajvaru.
Trochę zabawy z tym jest, ale zapowiada się wybornie, bulgocze już redukuje się :lizak:
_________________
 
 
alusha 


Dołączyła: 17 Gru 2006
Posty: 2302
Wysłany: 2014-08-19, 09:36   

Wczoraj robiłam cukinię z papryką na ostro. Mam ogórki w curry, ogórki w musztardzie, pikle, ogórki na mizerię na zimę (nie wiem co z tego wyjdzie) i przeciery pomidorowe. Przecierów muszę dorobić bo u nas bardzo idą. Kiszone ogórki to wiadomo ;) Skończyły mi się słoiki.

W planach nalewka z aronii dla wszystkich świętych i wino się robi.
_________________
 
 
Ancia 
w nowej roli :)


Dołączyła: 24 Lut 2007
Posty: 6241
Wysłany: 2014-08-19, 11:13   

alusha napisał/a:
nalewka z aronii dla wszystkich świętych


:lol: :lol:

alusha napisał/a:
cukinię z papryką na ostro

proszę o przepis :D

alusha napisał/a:
Skończyły mi się słoiki.

ja też już wykańczam :(
_________________
 
 
pestka 


Dołączyła: 12 Sty 2007
Posty: 2638
Wysłany: 2014-08-19, 13:26   

Ancia napisał/a:
alusha napisał/a:
cukinię z papryką na ostro

proszę o przepis :D


o ja też poproszę! U nas cukinie wyjątkowo obrodziły w tym roku. Kabaczki zresztą podobnie.
_________________
 
 
alusha 


Dołączyła: 17 Gru 2006
Posty: 2302
Wysłany: 2014-08-20, 13:25   

Cukinia z papryką na zimę

3 kg cukinii (najlepiej małej)
3 szkl. cukru
2 szkl. octu spirytusowego
3 szt. papryki czerwonej
3 szt. cebuli
1 paczka kurkumy
2 łyżki gorczycy
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
sól do smaku (ok 2 łyżki)

Pokroić wszystko na plasterki (mam super robot Zelmera 8-)), zalać i zasypać wszystkim i odstawić na 4 godziny.

Włożyć do słoików i gotować ok 15 minut od momentu zagotowania wody. Odstawić do góry dnem.
_________________
 
 
Lucky 

Dołączyła: 07 Gru 2006
Posty: 1184
Wysłany: 2014-08-20, 19:59   

potrzebuje dobry przepis na ogórki w musztardzie, z tego co mam co roku wychodzi mi paćka ogórkowo-musztardowa....a ja lubie takie chrupiące :-P
Poratujecie?
_________________
 
 
alusha 


Dołączyła: 17 Gru 2006
Posty: 2302
Wysłany: 2014-08-21, 10:42   

Ogórki w musztardzie

1 kg ogórków
1 szkl. octu
1 szkl. cukru
1 litr wody
1 łyżka soli
4 łyżeczki ostrej musztardy (ja daję cały słoik;)
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziaren kopru
1 łyżeczka ziaren pieprzu

Zagotować wodę ze wszystkim. Upychać ogórki do słoików (ja lubię obrane ze skóry w plasterki). Zalać gorącą zalewą i wszystko wekować 6 minut. Odwrócić do góry dnem. Chrupiące są, ale sporo zależy od ogórków. Najlepsze są jasne niewielkie.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 16