Strona Główna


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
weki
Autor Wiadomość
sylwia 


Dołączyła: 09 Gru 2006
Posty: 5416
Wysłany: 2013-09-02, 20:30   

czy macie może dobry przepis na przecier pomidorowy i leczo do słoiczka ?
_________________
 
 
alusha 


Dołączyła: 17 Gru 2006
Posty: 2302
Wysłany: 2013-09-02, 21:40   

Ja przecier robię tak:
1. Kroję pomidory byle jak:) Na dno garnka wlewam trochę wody, żeby nie przywarły
2. Gotuję jakieś 20 minut. Miksuję całość blenderem a potem przecieram przez sito.
3. Zagotowuję jeszcze raz i dodaję tylko sól.
4. Gorące wlewam do słoików i odwracam do góry dnem.
_________________
 
 
Alma_ 



Dołączyła: 24 Lis 2006
Posty: 10644
Wysłany: 2013-09-02, 22:26   

alusha, podziwiam! Ja nie robię, bo w ogóle tego nie jemy, potem żal wywalać.
_________________
:love:
 
 
alusha 


Dołączyła: 17 Gru 2006
Posty: 2302
Wysłany: 2013-09-02, 23:02   

Alma_, nie lubicie pomidorówki czy sosu bolońskiego?
_________________
 
 
Paula 
Lusia


Dołączyła: 06 Paź 2008
Posty: 439
Wysłany: 2013-09-02, 23:11   

ja w tym roku zrobiłam dżemy z wiśni, truskawek, śliwek i czarnej porzeczki. Kompoty z wiśni, ale tylko 7 słoików. Ogórki w curry i w musztardzie. Kiszonych nie robiłam zostały nam z zeszłego roku.
 
 
 
Alma_ 



Dołączyła: 24 Lis 2006
Posty: 10644
Wysłany: 2013-09-04, 00:31   

alusha, nawet lubimy, ale jakoś zawsze zapominam, że mam i robię świeże. A potem wyciągam słoiki sprzed 5 lat z dna szafki ;)
_________________
:love:
 
 
Ancia 
w nowej roli :)


Dołączyła: 24 Lut 2007
Posty: 6241
Wysłany: 2013-09-04, 08:43   

Paula napisał/a:
Ogórki w curry


oo, ostatnio jadłam takie u teściowej i były naprawdę pyszne!
_________________
 
 
sylwia 


Dołączyła: 09 Gru 2006
Posty: 5416
Wysłany: 2013-09-04, 08:55   

alusha dziękuję bardzo
_________________
 
 
555 


Dołączyła: 01 Sty 2007
Posty: 4737
Wysłany: 2013-09-06, 20:31   

dziś robię marmoladę z fig, a jutro ogórki w plastrach :lizak:

Marmolada z fig i wanilii
1/2 kg fig
400 g cukru
1 cytryna
1 opakowanie cukru wanilinowego

Przygotowanie:
Figi myjemy i kroimy w plasterki. Przekładamy do garnka lub na głęboką patelnię. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, sok z cytryny.
Patelnię przykrywamy i odstawiamy na godzinę, by smaki się "przegryzły".
Po tym czasie całość gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia ponownie przekładamy figi na patelnię i gotujemy marmoladę około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Gotową marmoladę przekładamy do wyparzonych słoiczków.

źródło

i przepis mojej teściowej na tzw. ogórki w plastrach

ogórki gruntowe

zalewa:
6 dag soli (2 łyżeczki)
46 dag cukru (2 szklanki)
0,48 l octu (ja daję normalnie 0,5l)
1 litr wody

przyprawy:
gorczyca
koperek

słoiki po średnim majonezie

Składniki zalewy zagotować.
Ogórki umyć i namoczyć w zimnej wodzie, potem poszatkować w plastry (ja używam elektrycznej szatkownicy i nie obieram ogórków, w wersji oryginalnej ogórki się obiera i kroi ręcznie).
Na dno słoików wsypać po łyżeczce gorczycy i wrzucić kawałek koperku, upchnąć plastry ogórków, zalać zalewą.
Słoiki zakręcić i pasteryzować 3 minuty.

SMACZNEGO!!!
_________________
 
 
ingga 


Dołączyła: 02 Maj 2007
Posty: 1678
Wysłany: 2013-09-06, 20:53   

Mam cukinię olbrzyma - czy co moge z niej zrobić zeby zapasteryzować ? - oprócz leczo.
A mroziłyście cukinię lub kabaczka?
_________________
 
 
Duszka 


Dołączyła: 08 Gru 2006
Posty: 5021
Wysłany: 2013-09-07, 06:53   

ingga napisał/a:
A mroziłyście cukinię lub kabaczka?

Ja mroziłam. Kroiłam w plastry i wrzucałam do zamrażalnika. Potem używałam po prostu do grillowania na patelni grillowej.
_________________
 
 
 
Psychokotek 


Dołączyła: 10 Gru 2006
Posty: 4384
Wysłany: 2013-09-12, 09:54   

alusha, podziwiam za te przetwory :brawo:
_________________
 
 
 
555 


Dołączyła: 01 Sty 2007
Posty: 4737
Wysłany: 2013-09-12, 12:03   

ja teraz suszę grzyby i pomidory :) pomidory potem zalewam olejem..
_________________
 
 
szczako 


Dołączyła: 07 Gru 2006
Posty: 3855
Wysłany: 2013-10-03, 19:56   

Zrobiłam dzisiaj chutney z dynii i brzoskwiń. Powinny być jeszcze gruszki, ale dzieciaki mi zjadły ;) Pachniał ładnie. Zobaczymy jak smakuje. Jeszcze chcę zrobić jabłkowy z żurawiną. W zeszłym roku robił furorę jako prezent gwiazdkowy.
_________________
 
 
Szpilka 


Dołączyła: 10 Kwi 2007
Posty: 1790
Wysłany: 2013-10-03, 21:33   

ja w tym roku nic nie zrobilam.... zero :(
_________________



Za mężczyzn, którzy nas zdobyli. Za dupków, którzy nas stracili. Za farciarzy, którzy nas poznają :)
:)
 
 
Anek 


Dołączyła: 22 Mar 2007
Posty: 1028
Wysłany: 2013-10-09, 21:48   

ja tez nic... nawet pół słoika. Za to moja przyjacióka (bratowa) zrobiła 200 słoików pikli. :roll:
_________________
 
 
 
Oli 


Dołączyła: 07 Sty 2007
Posty: 487
Wysłany: 2013-10-11, 10:43   

Ja robiłam surówkę z buraków:
3 kg buraków
1 kg papryki
3 szt.cebuli dużej
pieprz w ziarnkach
ziele angielski

ZALEWA:

1 łyżka soli
1 szklanka octu
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju

Ugotować buraki.Zetrzeć na jarzynowej tarce.Zrobić zalewę w garnku.Do zalewy włożyć pokrojoną w plastry paprykę i cebulę gotować 7 minut. Dołożyć buraki i gotować 10 min.ciągle mieszając. Przełożyć do słoików zamknąć i
gotować na małym ogniu 20 minut.Pyszne smacznego.
_________________

 
 
szczako 


Dołączyła: 07 Gru 2006
Posty: 3855
Wysłany: 2013-11-05, 19:02   

Weków w tym roku zrobiłam rekordową ilość i chyba starczy :lol:

Najwięcej zrobiłam przecierów pomidorowych jako bazę do sosów i zup.
_________________
 
 
Kasiakan 

Dołączyła: 10 Lut 2014
Posty: 10
Wysłany: 2014-03-07, 15:20   

Witam,
Dziewczyny polecam zamrażać grzyby w paczuszki i robić na nich zupkę grzybową :) Jest o niebo lepsza niż z suszonych, gęsta i te grzybeczki. W poprzednim sezonie grzybowym pomroziłam na tzw, jajecznice ale coś mnie podkusiło i ugotowałam zupkę tak zasmakowała że obecnie już nie mam mrożonek :)
 
 
Duszka 


Dołączyła: 08 Gru 2006
Posty: 5021
Wysłany: 2014-07-12, 08:35   

Zrobiłam wczoraj swój pierwszy dżem w życiu :mrgreen: Z rabarbaru i pomarańczy. Wygląda pysznie ;-)
_________________
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 16