Strona Główna


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Nescafe Dolce Gusto
Autor Wiadomość
kawu 


Dołączyła: 09 Gru 2006
Posty: 1468
Wysłany: 2008-10-27, 12:13   

Fifka, bo to nie jest ekspres do kawy a do napojow kawopodobnych ;-)

ale moze to smakowac i rozumiem, jesli ktos to kupi ;-)
_________________


From zero to bitch in less than 5 seconds!
 
 
Ancia 
w nowej roli :)


Dołączyła: 24 Lut 2007
Posty: 6241
Wysłany: 2008-10-27, 12:18   

kawu napisał/a:
bo to nie jest ekspres do kawy a do napojow kawopodobnych ;-)


nie no tu się nie zgodzę, przecież normalnie kawę się parzy.. :roll:
_________________
 
 
kawu 


Dołączyła: 09 Gru 2006
Posty: 1468
Wysłany: 2008-10-27, 12:23   

Ancia, Nescafe 3 w 1 to tez kawa ;-) ?

Moze po prostu mamy inne definicje tego napoju ;-)
_________________


From zero to bitch in less than 5 seconds!
 
 
Ancia 
w nowej roli :)


Dołączyła: 24 Lut 2007
Posty: 6241
Wysłany: 2008-10-27, 12:25   

kawu,

ale co innego Nescafe 3w1, a co innego mielona arabica do zaparzania pod ciśnieniem, prawda?
_________________
 
 
kawu 


Dołączyła: 09 Gru 2006
Posty: 1468
Wysłany: 2008-10-27, 12:27   

Ancia, a mleczko? A smak slodki? Ja mysle, ze tam tez dodaja jakies wzmacniacze smaku, z tego co pamietam to dziwnie ta kawa (malo naturalnie) smakowala...

Jak juz wspominalam, ja osobiscie pewnie przesadzam, ale jakos nie wierze w jakies naboje kawowe... kto wie, co oni tam wrzucaja??
_________________


From zero to bitch in less than 5 seconds!
 
 
lusia24 
lusia24


Dołączyła: 19 Maj 2008
Posty: 2062
Wysłany: 2008-10-27, 12:43   

A w tych nabojach to mielona kawa jest czy jakis typ rozpuszczalnej? trzeba rozbroić :mrgreen: moim zdaniem jak smakuje to dlaczego nie? niestety na co dzień nie mamy okazji pic kawy w kafejce włoskiej z tradycjami , dobrze jest mieć alternatywę w domu dla saszetek 3 w 1 , czy rozpuszczalnej neski.
mam troche fioła na punkcie kawy, ale sama mam ekspres mało tradycyjny, jednak kawa z niego jest dla mnie idealna, a jeżeli dla innego pyszna kawa to kawa z naboju to dlaczego nie? może niektórzy nawet wola mało naturalny słodki smak....
_________________

 
 
*FifthAvenue 


Dołączyła: 07 Gru 2006
Posty: 5056
Wysłany: 2008-10-27, 12:48   

Ja wiem jedno - żeby zrobić PRAWDZIWĄ latte, nie mówiąc już o cappuccino trzeba się trochę wysilić.
Ekspres potrzebny jest tylko do tego, żeby zaparzyć odpowiednio mocną kawę - to jest podstawa. Później, np do cappuccino trzeba "ubić" mleko - i tu fajnie się sprawdzają ekspresy, które mają taką funkcję - taki wystający dzyndzel - ale mieszanie i "ubijanie" tego w filiżance to już wyższa szkołą jazdy. I dobre cappucciono można zrobic przy użyciu najprostszego ekspresu - o ile wiemy jakie proporcje zachować i JAK to zrobić.
Niestety wielu ludziom wydaje się, że cappusccino to tylko kawa + ubite mleko, tzw kawa z pianą :-/ Dlatego te ręczne kręciołki do ubijania mleka, np z Ikei święcą triumfy.
Ja nic nie mam do nowego ekspresu Mescafe - ale nigdy w życiu nie uwierzę, że coś co jest specjalnością i często sztuką przekazywaną z pokolenia na pokolenie (jak i sztuka robienia prawdziwej włoskiej pizzy) można uzyskać przy pomocy jednej maszyny.
Gdyby tak było, to pewnie nikt we włoszech nie bawiłby się w "cepelię" - a jednak jeśli przyjrzymy się fajniejszym włoskim knajpkom - tak włąśnie jest.

Ja jeszcze w żadnej kawiarni typu Costa, "W Biegu", czy inne takie nie piłam PRAWDZIWEGO cappuccino.
Tak jak w Łodzi nie jadłam prawdziwej włoskiej pizzy - chociaż Da Antonia jest blisko - ale wciąż to jednak nie to samo.
_________________
DON'T HATE ME BECAUSE I'M BEAUTIFUL.HATE ME BECAUSE YOUR MAN THINKS I AM !
 
 
lusia24 
lusia24


Dołączyła: 19 Maj 2008
Posty: 2062
Wysłany: 2008-10-27, 12:56   

*FifthAvenue napisał/a:
Dlatego te ręczne kręciołki do ubijania mleka, np z Ikei święcą triumfy.
:haha:

z tej dyskusji wywnioskowałam, że Anci na prawdziwym cappuccino nie zależy tylko na czekoladzie, dlatego wyboru dolce juz nie podważam.

*FifthAvenue napisał/a:
mieszanie i "ubijanie" tego w filiżance to już wyższa szkołą jazdy
dlatego dobrze mieć metalowy dzbanuszek szerszy u dołu, w filiżance jak próbowałam to mleko na mnie wylądowało :lol:

myślę, że do tworzenia zblizonych do oryginalnych napojów trzeba mieć serce i po prostu kochać kawę , jest to jakis rytuał, wymaga dobrania odpowiednich ziaren, czasu parzenia cisnienia, odpowiedniej twardości wody potem odpowiednia ciepla filiżanka i sposób nalewania spienionego mleka, które tak naprawde nie jest pianą jak nam sie wydaje, wygląda bardziej jak gęsty krem. trzeba po prostu złapać bakcyla :mrgreen: ja go już powoli chwytam za nogi :oops:
_________________

 
 
*FifthAvenue 


Dołączyła: 07 Gru 2006
Posty: 5056
Wysłany: 2008-10-27, 13:09   

lusia24 napisał/a:
wyboru dolce juz nie podważam


alez ja też nie podważam. Ja mówię tylko, że nie wierze, że takie coś zrobi "prawdziwą włoską kawę" -a le o tym każdy chyba wie - w żadnym normalnym szanującym się miejscu gdzie serwują kawę nikt nie przygotowuje jej przy użyciu naboju kawowego ;-)

Urządzenie samo w sobie może być bardzo fajną sprawą, żeby zaskoczyć siebie samego i gości czymś innym.
CO do czekolady - ja wuwielbiam i chyba znalazłam moje rozwiązanie :-)

Cadburry Stirr in hot milk - gorace mleko, kilka łyżeczek - jak dla mnie rewelacja.
_________________
DON'T HATE ME BECAUSE I'M BEAUTIFUL.HATE ME BECAUSE YOUR MAN THINKS I AM !
 
 
Ancia 
w nowej roli :)


Dołączyła: 24 Lut 2007
Posty: 6241
Wysłany: 2008-10-27, 21:11   

*FifthAvenue napisał/a:
Tak jak w Łodzi nie jadłam prawdziwej włoskiej pizzy - chociaż Da Antonia jest blisko - ale wciąż to jednak nie to samo.


tu masz rację, u nas nie ma prawdziwego włoskiego jedzenia, ani kawy.


A do Dolce Gusto jest dodany od razu cukier??? :shock:
miałam ekspres na naboje, ale w nich tylko kawa była.


"capuccino" ja roboczo robię ubijaczem z Ikea :haha:
tzn ubijam tylko gorące mleczko :-P
_________________
 
 
*FifthAvenue 


Dołączyła: 07 Gru 2006
Posty: 5056
Wysłany: 2008-10-27, 21:16   

Ancia napisał/a:
"capuccino" ja roboczo robię ubijaczem z Ikea


ja też :-D

Ale czasem dzielnie trenuję, szczególnie jak jestem u rodziców - oni mają Saeco ciśnieniowy.
No i nigdy mi nie wychodzi tak jak powinno, chociaż włoska "mamma" kilka miesięcy mnie uczyła. Ja się gubię w momencie kiedy to mleko już jest ubite i trzeba jeszcze nim "podskakiwać" - coś tam się nie robi tak jak trzeba ;-)
_________________
DON'T HATE ME BECAUSE I'M BEAUTIFUL.HATE ME BECAUSE YOUR MAN THINKS I AM !
 
 
Ancia 
w nowej roli :)


Dołączyła: 24 Lut 2007
Posty: 6241
Wysłany: 2008-10-27, 21:38   

ja nie umiem spieniać mleka tym parownikiem :(
_________________
 
 
jazzy 
Moderator


Dołączyła: 05 Gru 2006
Posty: 4850
Wysłany: 2008-10-28, 00:02   

ja słyszałam, że musi być specjalna konstrukcja dyszy do spieniania, żeby to się udało
nie każdą da się to zrobić :(
_________________
:marry: 28.10.2006

 
 
 
Ancia 
w nowej roli :)


Dołączyła: 24 Lut 2007
Posty: 6241
Wysłany: 2009-02-26, 10:41   

zapomniałam napisać - jakiś czas temu spróbowałam "kawy" z Dolce Gusto.

Spróbowałam cafe latte, cappuccino i gorącej czekolady. I powiem - niestety - że gorszego syfu dawno nie piłam!!! Cappucino z saszetki jest lepsze niż z tego ekspresu. Czekolada okropna, lurowata, "kakałkowa", do tego strasznie czuć smak mleka w proszku. Latte to już w ogóle porażka.

Ogólnie - ŻENADA.
_________________
 
 
Michal221 

Dołączył: 17 Lip 2019
Posty: 8
Wysłany: 2019-10-18, 17:37   

Polecam bardzo ekspresy jura ponieważ ja uwielbiam taki rodzaj kawy. Poprawia mi nastrój od razu taka kawa. Polecam niezmiernie jako super dodatek do każdej kuchni. Na pewno się sprawdzi również na prezent taki express
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 16